top of page
תמונת הסופר/תסשה זרצקי

על כלכלה שיתופית, מודל דו צידי – ואיך לקנות מהסלון, מה שרק תרצו

בכל פעם, שקמה חברה שמתיימרת לשבש ולהשפיע על החלטות והרגלים של צרכנים, זה אתגר לא פשוט.

הטבע האנושי הוא שמרני, כי אנשים לא ממש שמחים לנוע מאזור הנוחות שלהם,  אפילו לאזורים נוחים יותר.

ובכל זאת זה מצליח – אנחנו רואים מקרים של שיבושים כאלו שהצליחו בגדול, וחלק לא קטן מהם, מגיע מתחום הכלכלה השיתופית, כמו UBER ו-  AIRBNB. אז מה יש בתבנית הזאת של "כלכלה שיתופית" שמצליח לתת לאותן חברות מנוף אדיר, ומה יש ב- Instacart (ההשראה שלנו לפוסט הזה) שיכול להביא אותה להיות חברת הקונסיירג' (או הסנג'ר בעברית) המצליחה הבאה.


כמה מילים על כלכלה שיתופית (Sharing Economy)  

יש כאן תבנית של מודל עסקי, שבה נכסים, משאבים, שירותים או זמן משותפים בין אנשים או ישויות, לרוב באמצעות פלטפורמות דיגיטליות, שמייצרות את התקשורת בין כל הצדדים. לכלכלה שיתופית יש 6 מאפיינים בולטים:

1.     גישה ולא בעלות: במקום לרכוש מוצרים או שירותים, אנשים משתמשים בפלטפורמות שיתופיות כדי לגשת אליהם לפי הצורך. זה נכון לשירותים כמו הסעת רכב או השכרת מקומות לינה, וכולנו מכירים את Uber  ו- Airbnb שכמעט שניכסו לעצמן בעלות על מודלים עסקיים שהן המציאו.


2.     פלטפורמות טכנולוגיות: הכלכלה השיתופית מתאפשרת על ידי פלטפורמות דיגיטליות שמחברות בין ספקים ולקוחות, ומספקות תשתית לתקשורת, תשלום וביקורות.


3.     ניצול משאבים: כלכלה שיתופית מאפשרת ניצול יעיל יותר של משאבים. לדוגמה, פלטפורמות כמו Airbnb  מאפשרות לבעלי בתים לשכור חדרים ריקים, בעוד פלטפורמות שיתופיות אחרות מאפשרות שימוש יעיל בזמן ובכישורים​ (Jungle Works)​.


4.     הגברת גיוון: המודל השיתופי מעודד גיוון רחב של שירותים ומוצרים, ומציע לצרכנים גישה למגוון רחב יותר של אפשרויות​ (Business Chronicler)​.


5.     קהילתיות ושיתופיות: כלכלה שיתופית מעודדת יצירת קהילות סביב הפלטפורמות והיישומים שלה, מה שמוביל לרמת אינטראקציה ואמון גבוהה יותר בין משתמשים​ (Business Chronicler)​.


6.     מודל עסקי דו-צידי או רב-צידי

-        מודל דו / רב צידי בנוי על חיבור ושיתוף של אינטראקציות בין שתיים או יותר קבוצות של אנשים בתנאי אחד – הוא חייב לייצר תלות ביניהן סביב מוצר או שירות

-        תפקיד הפלטפורמה המחברת הוא  להיות מתווך עסקאות, שמאפשר ליחידים מהקבוצות השונות הללו להתחבר, לתקשר, ולהחליף סחורות, שירותים או מידע.הפלטפורמה מחברת לפחות שתי קבוצות לקוחות שונות, כגון קונים ומוכרים (FIVERR), נהגים ונוסעים (UBER  ודומותיה), או משתמשים ומפרסמים (FACEBOOK, GOOGLE).

היתרון הגדול נקרא "אפקט הרשת"  - הערך של הפלטפורמה עולה ככל שמצטרפים יותר משתמשים מכל קבוצה: יותר אנשים בצד אחד מושכים יותר אנשים בצד השני.


ההשראה שלנו היא חברה מעניינת שנוסה ב 2012  -   Instacart שפשוט מימשה את כל המאפיינים לפי הספר, ומינפה אותם, לטובת ההצלחה שלה.



 Instacart

היא פלטפורמת משלוחי מכולת מקוונת מובילה שמחברת בין לקוחות ל"קניינים" אישיים כדי למלא הזמנות מחנויות מכולת מקומיות. קלטתם?

המודל העסקי של Instacart ממנף את כלכלת השיתוף ואת עקרונות הפלטפורמה הרב-צדדית כדי לספק שירות משלוחי מכולת נוח, עטוף בטכנולוגיה עם יצירת הכנסות על ידי עמלות, דמי משלוח ופרסום. הקניינים (או "המלקטים" ) הם אנשים פרטיים שעובדים במשלוחים בזמנם הפנוי (בדומה למסלול וולט) ומקצים את המשאב הזה- הידע בליקוט והזמן שלהם לטובת קבוצה אחרת – אוהבי המשלוחים.

 

בואו נסתכל על מאפייני הכלכלה השיתופית של Instacart:

 ניצול משאבים: Instacart היא לא בעלים של מלאי מוצרי צריכה או חנויות מכולת פיזיות. במקום זה, היא ממנפת את הנכסים והמלאי הקיימים של שותפיה הקמעונאים, ומאפשרת שימוש יעיל יותר במשאבים שלהם.לחברה גם אין תשתית של עובדי ליקוט, שליחים וצי רכבי שילוח, ובכל זאת כל אלו קיימים ומשרתים את המודל העסקי שלה


גישה ולא בעלות – אתה לא חייב להיות בעל מכולת, או להיות פיזית במכולת. Instacart מספקת ללקוחות גישה למוצרי מכולת בלי הצורך בבעלות. לקוחות יכולים להזמין ולקבל משלוחים בלי לבקר בחנויות פיזיות או לשמור על מלאי משלהם.


שיתופיות וחיבוריות: Instacart מחברת קונים בודדים עם לקוחות בבתים, ומאפשרת אספקת שירות חבר לחבר במקום מודל מסורתי של עסקים לצרכן.


פלטפורמה עטופה בטכנולוגיה: האפליקציה לנייד ופלטפורמת האינטרנט של Instacart פועלות כ"תחנה מרכזית", ומתאמת לקוחות ביתיים, קונים בחנויות וקמעונאים בצורה חלקה, מנהלת את התקשורת וההתנהלות העסקית מ-א' עד-ת' – באמצעות טכנולוגיה נטו.


המודל העסקי של Instacart מציג את המאפיינים של פלטפורמה רב-צדדית מצליחה:

  •  פלחי לקוחות מרובים: Instacart פונה לשלושה פלחי לקוחות מרכזיים – מזמינים מהבית, קונים עצמאיים שמוכנים ללקט עבור אחרים, ושותפים קמעונאיים שמספקים את המלאי.

  • גם ללקוחות, גם למלקטים/שליחים וגם לבעלי המכולות, אינטרס גדול לשווק ולהגדיל את נפח הפעילות של הפלטפורמה.

  • אפקט רשת: ככל שאינסטקארט מגדילה את בסיס הלקוחות שלה ואת שותפויות הקמעונאות שלה, היא יוצרת השפעות רשת חזקות יותר, מה שהופך את הפלטפורמה לבעלת ערך עבור כל המשתתפים.


ברמה העסקית אסטרטגית יש כאן כמה יתרונות בולטים:

  • זרמי הכנסה עקיפים: Instacart מייצרת הכנסות לא רק מדמי משלוח של לקוחות, אלא גם מעמלות שמשולמות על ידי שותפים קמעונאיים והכנסות מפרסום.

  • יכולת גידול (Scalability): המודל המונע על ידי Instacart, קליל בנכסים, מאפשר לה להתרחב במהירות בלי  המגבלות של תשתית פיזית או ניהול מלאי.

  • נעילת ערך: Instacart יוצר ערך עבור כל המשתתפים - לקוחות מקבלים משלוחים נוחים של מכולת, קונים מרוויחים הכנסה, וקמעונאים מרחיבים את טווח הלקוחות שלהם.

איפה זה יכול לפגוש את אסטרטגיית הצמיחה שלכם, אם תרצו לגוון מקורות הכנסה, לייצר נעילת ערך ומודל עסקי יותר קל לגידול ושכפול?

3 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page