ראיון עם דמות מהמגזר הבנקאי, הפיננסי נשמע בד"כ כבד ומסורבל, אבל שני פדרמן, מצליחה לג'נגל בסינרגיה את עולמות הפיתוח העסקי והחדשנות בדיסקונט ואת זה כנראה היה אפשר לנבא כבר בגיל צעיר יחסית.
הנסיון של שני פדרמן, יכול לפאר גם מנהלים בכירים במגזר, ובטח לא מייצג את גילה הצעיר. עוד לא בת 38 אמא לשלושה בנים, מנהלת נמרצת ומוכוונת מטרה שהחלה את דרכה בגיל 12, כנראה כסוחרת הצעירה ביותר בשוק ההון האמריקאי שהעבירה פקודות מסחר עבור אביה. בגיל מעט מבוגר יותר, בחופשות הקיץ, כבר עבדה בזירה עצמה, מעבירה פקודות מסחר מצד לצד. מאז, לצד הנסיון גם בעולמות הנדל"ן והתשלומים וכדירקטורית ב"שב"א" היא מנהלת את הפיתוח העסקי והחדשנות בבנק.
הצורך להשפיע, ולשנות דברים בגדול
"לימודי כלכלה היו כמובן המסלול הטבעי שלי, והרצון להשפיע בגדול, בא לידי ביטוי באהבה היתרה למאקרו כלכלה. אחרי שצברתי נסיון של הוראה באקדמיה - הקפיצה למשרד האוצר הייתה טבעית – כי זה המקום ממנו אפשר להשפיע בגדול.
היזמות שלי, התפתחה יותר עם הכניסה לדיסקונט, לניהול יחידת התיעדוף – היחידה שאחראית על קביעת סדר היום של פרויקטי טכנולוגיה, ונדל"ן שמשפיעים על עסקי הליבה של הבנק. התפקיד שלי היה בעצם להיות ה"מאפשרת" העסקית. לתת את היכולת לכל בעלי התפקידים בבנק לבצע את התפקידים שלהם, להתייעל, להמציא מחדש.
כשנכנסתי לתפקיד החדש, זה היה כמו לקפוץ לבריכה בלי ללמוד שחייה. הייתי צריכה להבין הכל - מהפרטים הקטנים של כל עסק, למפעלים הגדולים של הבנק. זאת לא הייתה משימה קלה, במיוחד שאין לי רקע טכנולוגי. אבל הרצון להצליח הוא דבר חזק. זאת הייתה תקופה מאתגרת, שדרשה המון השקעה ועבודה קשה. אבל לא הייתי לבד. המשפחה שלי, ובמיוחד בן הזוג המדהים שלי, הם האנשים שנתנו לי את התמיכה שהייתה נחוצה לי כדי להתמודד עם זה.
הבנתי שיש צורך בראייה מתכללת יותר, והקמתי את יחידת אשראי ותשלומים
"אחרי שנתיים בתפקיד, הבנתי שתחומי הליבה של הבנק בנושאי אשראי ותשלומים צריכים ראיה מתכללת יותר, הבנק החליט שצריך להקים את היחידה בראייה מתכללת יותר. תחום כרטיסי האשראי שהיה מחולק בין שתי יחידות, אוחד בפעם הראשונה תחת יחידת האסטרטגיה, החל מניהול המוצר, הפיתוח העסקי והתפעול."
מי שרוצה להיות יזם, או לעסוק בפיתוח עסקי – כדאי שיהיה לו רקע בניהול מוצר
שני מסבירה שחייבים בעיניה להגיע לתפקיד של חדשנות ממקום של הבנת "מסע המוצר", - להפוך להיות מנוע צמיחה, מודל עסקי חדש, או להשתלב בתוך מודל עסקי קיים. זה לחוות את כל המסלול הזה כדי להבין איך נראה פורטפוליו של מוצרים שאתה צריך להביא לכדי סוג של הבשלה. זאת חתיכת תובנה, שלא בטוח שארגונים לוקחים בחשבון כשהם ממנים אנשים לתפקידי מנהלי חדשנות.
הרבה פעמים החדשנות היא "בית קברות" לרעיונות מעולים.
בוא נגיד שלא הייתי עוברת את המסלול שעשיתי, בסדר? נניח הייתי גדלה ב- VC ובאה ישירות, להיות מנהלת החדשנות בבנק דיסקונט. בלי כל הנסיון, ההבנה התהליכית והעסקית של בנק, הייתי מבזבזת כמה שנים טובות על רעיונות מדהימים, עם ערך ללקוח, ואפילו עם פוטנציאל של לעשות כסף – רק שרובם לא היו קשורים כל לתהליכים שקורים בבנק, למסע הלקוח בבנק, למערכות של הבנק ואפילו לדי.אנ.איי של הבנק.
היו לי שיחות רבות עם מנהלי חדשנות, ששאלו אותי איך את מצליחה, את רק שנה בתפקיד – הסוד הוא על מה להתפקס ולא איפה להתפזר. זה אומר לפתח את השריר של תעדוף (שכבר היה לי מוכן מהתפקידים הקודמים).
גם היחידה שלי עברה תהליך, לא עוד חדשנות למען חדשנות, אלא חדשנות למטרת פיתוח עסקי
התפקיד של היחידה התחיל בתור יחידת פינטק וחדשנות, המטרה הייתה לבחון שיתופי פעולה, כשחדשנות עוד לא הייתה קיימת, רצו "להריח" את הפינטק הישראלי, ולקיים חדשנות לצורך חדשנות. היום פינטק מבין מה זה בנק, מבין מה זה גוף מסורתי, מבין מערכות ליבה. גם הבנק, החליט: "לא עוד פינטק בחדשנות", אלא לקשור את זה בפיתוח עסקי, אנחנו עושים חדשנות כדי לשרת את הביזנס, כדי לשרת ולהביא ערך מוסף ללקוחות שלנו, עם דגש על יעדים מדידים - זה משהו שמאוד מאוד מחדד.
אל תקימו מרכזי חדשנות רק למטרת התנסות, הצמידו להם מדדים להצלחה
אם יש משהו שארגונים אחרים יכולים ללמוד – אל תקימו מרכזי חדשנות לשם מרכזי חדשנות, מאוד חשוב להצמיד לזה KPI מדידים. KPI שאחר כך במהלך השנה אפשר להצדיק את הקיום של היחידה הזאת.
בתור מנהלת מוצר כרטיסי אשראי זה נורא ברור, אני נמדדתי על ה-P&L בכרטיסי אשראי. אחד, צד ההכנסות. שתיים, צד ההתייעלות. זה מוצר שנורא קל למדוד אותו. את התפיסה הזאת בהתאמה הבאתי לחדשנות.
שלוש רגליים - שיתופי פעולה עם פינטקים, בנקאות פתוחה ומיזמים משבשים
היחידה שלנו יושבת על שלוש רגליים מרכזיות
הרגל הראשונה זה שיתופי פעולה עם הפינטקים. גם האב לכל אלו שרוצים לעבוד עם הבנק והקבוצה, לחלופין שיתופי פעולה לפרויקטים אסטרטגיים של הבנק.
אנחנו לא מבזבזים זמן, לא שלנו ולא שלהם, אם זה לא במיקוד האסטרטגי של הבנק, אני מבהירה את זה מהר מאוד.
הרגל השנייה זה הבנקאות הפתוחה. זה ממש ניהול מוצר פר אקסלנס. בנק דיסקונט היה חלוץ הבנקאות הפתוחה עוד טרום תקופתי, היה רצון להתנסות בתחום ויצרו את תשתית הרבה לפני שהרגולציה קמה.
הרגל השלישית - מיזמים משבשים. בנק דיסקונט חרת על דגלו שהוא רוצה לאתגר את מערכת הבנקאות בישראל. המיזם הראשון שלנו היה פייבוקס, שרואים איך הוא משבש את השוק. גם כרטיס אשראי וירטואלי בחינם וגם עכשיו מוביל את כל הנושא של הריבית על העו"ש, ועושה רעש במערכת הבנקאית, (זה בדיוק מה שבאנו לעשות).
המיזם השני עליו הכרזנו לאחרונה, זה ההקמה של גרינלנד, שיתוף פעולה בין דיסקונט ך EZBOB. גרינלנד הולכת לתת אשראי דיגיטלי, אבל דיגיטלי אמיתי end-to-end. בסוף התהליך, הכסף בחשבון, לא הולך לחתמות. היא הולכת לשבת על פלטפורמות בתצורה של embedded finance. זה יישב, ממש מוטמע בתוך פלטפורמות. וזה ייתן הצעות ערך ייעודיות לאוכלוסיות של אותן פלטפורמות. כמו למשל שנציע מימון לחופשה בתוך אתר הנסיעות שאתה קונה בו את החופשה שלך.
מכנים אותי "האימא של גרינלנד". גרינלנד שולחת את הזרועות כדי לאפשר את המילה "אשראי" בתצורות שעוד לא חלמנו עליהן, והעולם הבנקאי לא דמיין אותן, בכל דרך אפשרית.
זה קשה להיות יזם בתוך בנק, אבל באמת זה המיזם שאני הובלתי מהיום הראשון שלי בתפקיד.
מה העצה הכי הטובה שאת באמת יכולה לתת למנהלי פיתוח עסקי, מנהלות חדשנות, שמקשיבים לנו, אפילו מנהלי ומנהלות מוצר יזמיים, מה הדבר הכי טוב שהם יכולים לעשות כדי לא לפספס לגבי לקוחות - ערך, מודלים עסקיים, כזה שיביא להם צמיחה, מהניסיון שלך?
תהיו מפוקסים, תחשבו איפה צריך להיות רוב המאמצים שלכם. זה דורש חשיבה, זה דורש הרבה התבוננות. כשחשבתי על גרינלנד, טסתי לכנס בחו"ל קודם כל, ראיתי מה קורה בעולם. הסתכלתי, התבוננתי, ומהר הבנתי מה אני צריכה להקים פה. וברגע שהצלחנו לדמיין את זה, יצרנו את זה מוחשית. שמנו שם ושמנו לוגו, ופתאום בהנהלה זה הפך להיות מורגש, הם ראו "גרינלנד". אל תספר לאף אחד - אני ציירתי את הלוגו, אחר כך זה היה נורא מצחיק, אמרו לי " טוב, אבל צריך לעבוד עוד על הלוגו".
זה הפך את החזון למאוד מוחשי. ובאמת בזמן יחסית קצר, במיוחד לבנק, חתמנו על הסכם היסטורי! הבאנו פה בשורה שלא הייתה פה שנים!
הטיפים שלי ל- pivot mindset. זה אומר "תזמן לך פיבוטים", אל תחכה שהם ייקרו לך. תזמן אותם אליך.
אני חושבת שיש כמה יקרונות שמנחים אותי בדרך הזאת:
1. להתמקד.
2. לזקק ולהיות חד.
3. תהיו וויזואליים, תהיו מוחשיים. תנו לחזון איזושהיא צורה – זה יאיץ את ההתקדמות
4. תתייעצו גם עם אנשים שיידעו להיות פרקליטו של השטן. (איפכא מסתברא)
5. תאתגרו את עצמכם. אל תהיו בטוחים במה שחשבתם, תמיד תאתגרו את עצמכם
6. תחשבו פעם שנייה האם זה הדבר הנכון, זה בסדר.
זה דורש להיות פתוח ופגיע, אבל זה לא סותר את הנחישות והבטחון העצמי.
בהצלחה!
Comments