אף פעם לא הצלחתי להבין כיצד כל כך הרבה חברות מצפות מהעובדים העסוקים שלהן שטובעים במשימות ובמטלות השגרתיות שהם חייבים לבצע במסגרת תפקידם ועבודתם היומיומית לטפל גם בתהליכי החדשנות של הארגון. כיצד אפשר להעמיס את המשימה החשובה הזאת על העובדים שמתרוצצים מסביב לשעון ועסוקים מעל הראש בתפעול השוטף של העסק ולצפות לתוצאות ממשיות ולהצלחה מיידית.
האם אתם מצפים מאדם אחד לשמש כרואה חשבון, לטפל בשיווק ובפרסום של העסק שלכם וגם דוחפים לו פרוייקטים חשובים נוספים מהצד? זה לא הגיוני שאדם אחד יתמודד בהצלחה עם כל התחומים וההיבטים האלה ויבצע אותם על הצד הטוב ביותר. אתם מבינים שיש מקצוען שמתמחה בכל תחום ומצפים ממנו להתעסק רק בו. אז מדוע חדשנות עדיין נתפסת כעבודה צדדית ולא חשובה שאפשר להפיל על כל עובד בחברה? בארגונים רבים, חדשנות לא נחשבת לתפקיד עצמאי, רציני ונפרד שצריך לבצע בתשומת לב, ריכוז ומחויבות מלאים.
מחסור בזמן שמוקדש לתהליכי חדשנות עסקית הוא האתגר הגדול ביותר שפוגע בחברות רבות שעבדתי איתן. חדשנות תמיד נדחקת לתחתית סדר העדיפויות שלהן, לא זוכה למספיק תקציבים ומשאבים, ולא מקבלת מקום ומעמד מרכזי ומשמעותי בהתנהלות ובתפקוד החברה.
מרבית החברות בטוחות שחדשנות היא לא עיסוק שעומד בפני עצמו ודורש תשומת לב ומחויבות מלאות. הן מניחות שמדובר במטלה פשוטה ומהירה שכל עובד יכול להתמודד איתה בנוסף לעבודתו הרגילה והיומיומית בחברה. חברות כאלה לא מבינות שחדשנות היא תחום מקצועי נפרד שצריך להתמחות ולהתמקד אך ורק בו. בדומה לראיית חשבון, שיווק, או ייצור ותפעול, מדובר במקצוע שדורש מיומנויות, כלים, תהליכים וכישורים נפרדים וייחודיים השונים לגמרי מאלה שנדרשים ביישום המודל העסקי הנוכחי של החברה ובתפעול השוטף שלו.
ביצוע תהליכי חדשנות הוא עבודה במשרה מלאה. אינכם יכולים לצפות שתהליכי החדשנות בארגון שלכם יבשילו למשהו ממשי ויטביעו חותם אמיתי בחברה אם אתם לא מעניקים לעובדים שעוסקים בהם מספיק זמן, כלים ומשאבים. אתם חייבים לדאוג להעניק להם חלל מתאים, תנאים וסמכויות שיאפשרו להם לעצב ולתקף מודלים עסקיים ומנועי צמיחה חדשניים שעליהם הארגון שלכם יתבסס בעתיד.
תחשבו כיצד עובדת מחלקת השיווק בעסק שלכם: מדובר בעובדים מקצועיים שמשקיעים את כל זמנם למציאת הדרכים הטובות והיעילות ביותר לגייס לקוחות, לפנות אליהם ולדאוג שהם יישארו נאמנים אליכם לאורך זמן. מדובר בצוותים ייעודיים שלמים שעובדים על פרויקטים ומשימות בתחומי השיווק והפרסום. באופן דומה, חדשנות היא לא עיסוק צדדי שניתן לבצע מעבר למטלות העבודה השגרתיות.
בשלבים המוקדמים של תהליכי חדשנות, אתם יכולים לדרוש מהעובדים הרגילים שלכם לבצע כמה מטלות ראשוניות במסגרת תהליכי התיקוף וגילוי הלקוחות הנדרשים לאחר שהם סיימו עם עבודתם העיקרית. מדובר בדרך כלל במטלות פשוטת שכל אחד יכול לבצע. אבל אל תעמיסו עליהם יותר מדי ואל תצפו שהם יעשו את כל העבודה השחורה באופו מיידי. אם החלטתם לבחון ולפתח את הרעיון החדשני שחשבתם עליו לעומק ולעבוד עליו בצורה רצינית, אתם חייבים להקים צוות מיוחד שיהיה אמון על המשימה הזאת. הם חייבים להתמודד ולהתמקד אך ורק בפרוייקט החדשנות המבטיח שאתם רוצים לשפר, להטמיע ולקדם.
אתם חייבים להבין שהפיכת רעיון עסקי ראשוני להצעת ערך מתוקפת ומפורטת היא תהליך ארוך והדרגתי שלא מתרחש ברגע אחד. על מנת שתוכלו ליצור הצעת ערך מבטיחה ואטרקטיבית שהלקוח באמת יתחבר אליה ושתוכלו לתרגם למודל עסקי יעיל ורווחי, תצטרכו לתת לצוותי החדשנות והפיתוח שלכם מספיק זמן, משאבים וכלים. אל תצפו לתוצאות מיידיות, תהליך חדשנות מוצלח אורך זמן רב, מצריך סבלנות והתמדה, ודורש כמה סבבים של תהליכי תיקוף, למידה וניסוי וטעייה. כשאתם בוחנים רעיון עסקי חדש אסור לעגל פינות ולהתנהל בחיפזון. במקום להמר בצורה עיוורת על כל רעיון בוסרי ולא מפותח שלא בחנתם לעומק והבאתם לשלמות, אתם חייבים לוודא שהוא באמת יצליח בקרב הלקוחות ויזכה לדרישה בשוק.
זה יעזור לכם להפחית בצורה ניכרת את הסיכונים ואי הוודאות במודל העסקי החדש ולהכניס בו שיפורים נדרשים והתאמות הכרחיות שיעזרו לכם לספק ללקוח בדיוק את מה שהוא רוצה וצריך ולהציע לו את המוצר שפיתחתם בצורה הטובה והיעילה ביותר. תזכרו את האמרה של ג’ף בזוס, המייסד של חברת אמזון, " כל הצלחה פתאומית לא מתרחשת ברגע אחד, אלא לוקח עשר שנים לבנות אותה."
המרכיבים הנדרשים להצלחת תהליכי החדשנות שלכם הם מספיק זמן, משאבים ומחויבות. אתם צריכים לבצע אותם בצורה הנכונה, המקצועית והיעילה ביותר. אם אתם רציניים בתהליכי החדשנות שאתם מנהלים ורוצים שהם ישפיעו באופן ממשי ובאמת יתרמו לארגון שלכם ויקדמו אותו, אתם חייבים להעניק להם מספיק גיבוי ותמיכה. המנכ"ל חייב לפנות זמן מלוח הזמנים העמוס והצפוף שלו לטובת פגישות פנים אל פנים עם צוותי החדשנות שמעצבים את העתיד של החברה. הוא חייב להיות מעורב באופן אישי וישיר בתהליכים אלה, לעקוב מקרוב אחר מידת התקדמותם והתוצאות שהם משיגים ולהפגין מחויבות אמיתית ותמיכה מלאה, לא רק בדיבורים והבטחות, אלא גם בפעולות ממשיות.
כמות הזמן שמנכ"ל החברה משקיע בפגישות עם צוותי החדשנות של החברה שלו הוא המדד הטוב ביותר למידת המחויבות והרצינות שלו בנוגע לתהליכים חשובים אלה. אם יש לו עניינים דחופים ובוערים יותר לטפל בהם, והוא לא מוצא לנכון לדבר עם צוותי הפיתוח והחדשנות שלו על בסיס שבועי, אז כנראה שלא באמת אכפת לו מכל המאמצים והעבודה שלהם ושהוא לא רואה בחדשנות ערך משמעותי, מרכזי וחשוב בהתנהלות החברה.
Comentarios